22 Haziran 2013 Cumartesi

Tek Bir Cihazı Upgrade Etmek

Birçok  audiofil sistemlerini zaman zaman tek parça cihazı değiştirerek derece derece iyileştirirler.Paranızın karşılığında en fazla iyileşmeyi elde etmenin püf noktası sisteminizdeki en zayıf parçayı değiştirmektir.Mesela zayıf ses veren bir preamfi digital prosesör’ünüzün ne kadar iyi olduğunu duymanızı engeller.Aynı şekilde taneli ve sert bir digital kaynak cihazla temiz ve transparan bir preamfi kullansanız dahi duyacağınız ses digital kaynağın ne kadar sert ve taneli olacağıdır.

Ayrıca sistemin her kısmının benzer kalitede olması  gereklidir. Eğer sistemdeki cihazlarda kalite uyumsuzluğu olacak ise kaynak cihazların daha kaliteli seçilmesi en doğrusudur.

Hangi ürünün upgrade edileceğine karar vermek zor olabilir.Bu,iyi bir high-end audio satıcısının tavsiyesinin önemli olduğu bir noktadır,hangi parçanın upgrade edilmesi gerektiğini deneyimli bir satıcı  hemen.kesin olarak belirtebilir.Bir başka yol da bir arkadaşlarınızdan ödünç alacağınız cihazları sisteminizde dinleyerek hangi parçanın sisteminizin sesinde en fazla iyileştirmeyi gerçekleştirdiğini görmek olabilir.
Son olarak high-end dergilerini takip ederek cihazlarınızın yaklaşık olarak nasıl kaliteye sahip oldukları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.Eğer sisteminizdeki cihazlar yaklaşık olarak B sınıfı ürünler olarak değerlendirilirken ve CDplayer’ınız D sınıfı bir ürün olarak değerlendiriliyor ise nereden başlayacağınızı biliyorsunuz.
  İlk bölüm’de playback sistemden  müzik dinleme ile Grand Canyon’a bir dizi pencere camından bakmayı benzeştirmiştim.Her pencere camı Grand Canyon’un görüntüsünü farklı biçimde bozuyordu.Pencere sayısı ne kadar az ve camlar ne kadar transparan olursa, manzara daha şeffaf oluyor ve direk görüntü ile olan bağınız daha güçlü oluyordu.
 
Sisteminizdeki tek bir cihazı upgrade ederken en az harcama ile en fazla sonik iyileştirmeyi elde etmek için bu Grand Canyon örneğini kullanmak yaralıdır.Her cihazı, bir pencere camı olarak  düşünün. Size en yakında duran pencere camı hoparlörlerdir,bir sonraki power amfi,sonra preamfi ve son olarak da sinyal kaynağı (CD Player ve pikap )
Sistemin genel transparanlığı ve sizin müzikten alacağınız keyif pencere camlarından geçen görüntünün toplamıdır.Birkaç tane şeffaf camınız olabilir,ancak görüntü yinede kirli olanlar tarafından gölgelenecektir.

Hi-Fi sistemini upgrade etmenin en önemli anahtarı en kirli, en renkli camdan kurtulmaktır.Müzikal performansı azaltan parçayı bulun ve onu değiştirin.Bu  teknik sayesinde harcadığınız para karşılığında sisteminizde gerçekleşecek en fazla iyileşmeyi elde edersiniz.


Ayrıca en transparan pencereyi en yakına koymak (hoparlör) diğer pencerelerdeki (amfi,kaynak vs) hatayı ayrıntısı ile ortaya çıkaracaktır.


Ortalama kalitelideki elektronik zincirinin son halkası olarak kullanılan yüksek çözünürlüğe sahip hoparlörler,  aynı sistemin aynı orta kalite bir çift hoparlörle olduğundan daha kötü ses çıkarmasına neden olacaktır. Bu mantığı takip ederek bir Hi-Fi sisteminin içinde yer alan kaynak cihazın kalitesinden daha iyi olmayacağını çıkartabiliriz. Eğer ilk pencere camı ( kaynak cihazı ) kirli ve renkliyse genel görüntüde kirli ve renkli olacaktır. İlk pencere camının ardına ne kadar temiz ve transparan camlar yerleştirseniz de görüntünün bozukluğunu azaltamazsınız. Aslında kirli camın önüne yerleştirdiğiniz transparan camlar sadece ilk cam’ın ne kadar kirli olduğunu daha çok ortaya çıkartmaya yarayacaktır.

Yüksek kaliteli bir playback sistemine sahip olmak için başlangıç noktası kaynak cihazlar olmalıdır.
Ne var ki playback sisteminizin kalite seviyesi arttıkça iyi performans olarak değerlendirdiğimiz kalite de artacaktır.Müzikal tatmin arayışınızda cihazlarınızı ardı ardına upgrade ettikçe daha eleştirel olacaksınız .Bu uğraş bir bağımlılık haline gelebilir hatta müzikten aldığınız keyfin azalmasına bile yol açabilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder