22 Haziran 2013 Cumartesi

İhtiyaçlarınıza En Çok Uyan Sistemi Seçmek


Bir Hi-Fi sistemi sadece sizin müzikal beğeninize uygun olmakla kalmayıp evinize ve dinleme ihtiyaçlarınıza uymalı. Bu konudaki rehberler çoğunlukla çok doğrudur. Öncelikle hoparlörün ebatlarının dinleme odanızın ebatlarıyla uyuşması gerekir. Büyük Full range hoparlörler küçük odalarda iyi performans göstermez veya tam tersi de geçerlidir.Büyük hoparlörler sadece fiziksel olarak dominant olmakla kalmaz, odaya bass enerji ile fazla yükleme yaparlar.

17” x 25”’lik odada iyi ses veren bir hoparlör, 12” x 15” lik bir odada ağır, kalın boğuk ses verir. Performans göstermesi için para döktüğünüz bass ( gerçek bir derin bass  üretimini yakalamak pahalıdır )  küçük bir odada sizin aleyhinize çalışacaktır. Aynı paraya mükemmel bir mini monitör almış ( yapım maliyeti üst bas, orta alan ve tizlerin  mükemmel olması için harcanmış ) olabilirdiniz, üstelik monitör ile her zaman kazançlı çıkarsınız hem odanız aşırı bass’la yüklenmez,hem de mini monitör muhtelemen daha iyi bir soundstage’e ve tonal berraklığa sahip olacaktır.  

Mini monitörler limitli düşük frekans uzunlukları ile komşuları rahatsız etmeme gibi bir başka avantaja daha sahiptirler. Kimseye rahatsız etmeden  yüksek sesle müzik dinleyebilirsiniz.Ayrıca küçük bir odada yerleştirilmeleri de kolaydır. Tam aksine bir mini monitör sesiyle büyük bir odayı dolduramaz. Bazı müzik eserlerindeki güç,dinamik sürücü, derin bass uzunluğu, son derece tatmin edici fiziki etki, mini monitörlerle gerçekleşmez.Odanız ve bütçeniz var ise, full range ayaklı büyük bir hoparlör en iyi seçim olacaktır. Göz önüne alınması gereken bir diğer faktör de amfi gücüdür. Amfiler hem oda hem de hoparlörlerle eşleştirilmelidir. Daha büyük bir oda daha fazla amfi gücü ister, bir yandan da düşük duyarlılığa sahip hoparlörler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder