Ucuz sistemlerin siklikla iyi performans gösterdikleri High-End audio’da herkesçe bilinen bir gerçektir. 1500 $’lik mütevazi sistemlerin 15.000$’liklardan daha fazla müzikle iç içe olabildiklerini ben de gördüm. Neden mi? Bunun cevabi bazi iyi design edilmis uygun fiyatli ürünlerin, kötü tasarlanmis, üretilmis pahali cihazlardan daha iyi ses vermesidir. Ancak, bir playback sistemin müzik kalitesini etkileyen en önemli faktör sistem eslestirmesidir.


Sistem eslestirmesi birbirini sonik olarak tamamlayan cihazlari bir araya getirme becerisidir. Bu, cihazlarin daha az uyumlu cihazlarla bir arada çalismasi durumunda elde edilebilecek müzigin çok ötesinde bir sonuç anlamina gelir.
Tüm parçalarin toplamindan daha iyi oldugunu savunan sinerji konsepti en az paraya en iyi sistemi olustururken son derece önemli bir kavramdir. Sistemdeki parçalari elestirmek, audio sistem seçimindeki en son adimdir. Önce kisisel ihtiyaçlariniza uygun sistemi belirlemeli, bütçenizi ayarlamali ve audio dükkanlari ile baglantilarinizi kurmalisiniz. Seçeneklerinizi azalttiktan sonra hangi ürünü seçeceginiz büyük miktarda sistem uyumluluguna dayanacaktir. Hangi cihazlarin hangi diger cihazlarla en iyi çalisacagini bilmek, dinleme seanslariniza, bilginize ve ne kadar çok cihazi test ettiginizle baglantilidir. Elbette çogumuzun bu saydiklarimi yapacak zamani ve çok sayida cihazi test etmeye imkani yok. Dolayisi ile cihaz seçerken kendi kulaklarimiza veya uzmanlarin genel görüslerine güvenmek zorunda kaliyoruz. Bu bilgileri edinmek için en iyi kaynak, dergi yorumlari ve High-End audio saticisidir. High-End audio saticisi sattigi ürünler hakkinda büyük bilgi sahibidir ve müsterilerine kurdugu sistemler sayesinde edindigi deneyimler ile çok iyi sistem eslestirme tavsiyeleri verebilir.
Diyelim ki ürün degerlendirmesini gerçeklestiren kisi hoparlörleri 4 farkli amfi ile çalmis olsun. Düsük güçlü ama yumusak sesli bir entegre amfi, yüksek empedansli bir tüp amfi, pahali olmayan orta- yüksek güç arasi bir solid state ve dinleme odasina tasimak için 2 kisinin bile zorlanacagi dev bir Solid-state amfi.
Belirli bir cihaz için en uyumlu sonik ve teknik performansin hangisi olduguna dair en iyi fikir ürün tanitim ve degerlendirmelerini dikkatlice okumaktan geçer. Örnek olarak bir hoparlörün büyük, yüksek akimli bir amfi ile sürülmesi gerektigini bilirseniz bu bilgi sizi hangi cihazi dinlemeniz konusunda dogru yönlendirecektir. Dergilerdeki ürün yorumlarini okuyarak High-End audio saticisinin tavsiyelerini dinleyerek ve kendi ürün dinlemelerinizden yola çikarak bütçenize en uygun yüksek müzikal performansa sahip sistemi bir araya getirebilirsiniz.



High-End audio saticisi büyük ihtimalle sattigi ürünleri çesitli varyasyonlarda kurumlarla dinledigi için, deneyimlerine dayanarak verdigi tavsiyelerden yararlanabilirsiniz. Sistem elestirme konusunda ipucu edineceginiz diger kaynak da dergilerde yer alan ürün degerlendirmeleridir. Saygin dergilerde basilan ürün degerlendirmelerinde test edilen ürünün hangi cihazlarla uyumlu oldugu siklikla bahsedilir. Hatta ürün yorumu yapan kisi diger cihazlarla ilgili deneyimlerinden ve sonuçlarindan bahseder. Örnegin bir hoparlör degerlendirmesinde, o hoparlörün 4-5 farkli amplifikatör ile nasil ses çikardigi hakkinda bilgi bulunur. Her kombinasyonun sonik karakteristigi tarif edilir ve okuyucuya o hoparlörlerle hangi amfinin en uyumlu çalistigi hakkinda fikir verilir. Daha da önemlisi bu sonik açiklamalar ve degerlendirmeler test edilen hoparlörler ile en uyumlu çalisacak amplifikatörün türünü de ortaya çikaracaktir. Türden kastim hem teknik performans ( tüplü mü, transistorlü mü, güç çikisi, çikis empedansi vb. ) hem de genel sonik karakteristiktir. ( Iyi kontrollü bass, ileri prezantasyon vb )

Degerlendiricinin yorumu entegre amfinin yeterli volüm için güç üretmede zayif kaldigini ve ses dinamiklerinde eksiklik oldugunu, yüksek çikis empedansli tüp amfinin baslarda asiri yumusak oldugunu ve hiz ve ritm duygusunu azalttigini, mükemmel bass kontrolüne sahip olan ucuz solid state amfinin ise ileri prezantasyon ve taneli tizleri sayesinde ideal bir uyum saglamadigini belirtecektir. Son olarak degerlendirmeci büyük solid state amfinin bu hoparlörler için en uyumlu seçim olacagi sonucuna varacaktir. Bu elbette en pahali amfinin tüm hoparlörlerle en iyi çalacagi anlamina gelmez. Baska bir hoparlör entegre amfi ile mükemmel çalisacak ve solid state amfi asiri kaçacaktir. Buna ragmen eger hoparlörler tiz seslerde gereksiz heyecanli, orta baslarda zayif kaliyorsa tüp amfi egilimleri iyilestirebilir. Son olarak eger hoparlörler tiz tanelenmesine duyarli degil ancak yine de bass’ta sözü geçen kontrollü bir amfi ile çalismasi gereken bir dogaya sahipse en uygun seçenek ucuz solid state amfi olacaktir.