22 Haziran 2013 Cumartesi

Bütçenizi Spesifik Parçalara Ayırmak

Sisteminizdeki her parça için ne kadar harcamanız gerektiğini belirten bir kural liste yoktur. Mass market orta sınıf Hi-Fi dergileri senelerdir okuyucularına Hi-Fi bütçelerinin büyük bir kısmını müziği üreten parça oldukları için hoparlörlere harcamalarını tavsiye ederler. Bu düşünce tarzına göre tüm Cd Player’lar ve amfilerin birbirlerinin aynı kalitede olduğu ileri sürülmektedir. Bu durumda neden pahalı amfilere ve digital kaynak cihazlara para harcansın ki?

High End dinleyicisi müziğin tekrar üretimi konusunda farklı tahminler yapar. High End audio üzerine temel bir öğreti ise eğer sinyal reprodüksiyon zincirinin başından iyi değilse zincirin devamındaki hiçbir cihazın sinyali iyileştiremeyeceğini söyler.


Aslında sinyal ancak üzerinde gittiği bir cihaz sebebiyle azalır, kötüleşir.  High End audio cihazları sinyalin kalitesinin düşmesini azaltır, engeller.Eğer Cd Player’ınız katı,parlak ve müzikten uzaksa, son ses de katı parlak ve müzikten uzak olacaktır.Benzer biçimde tüm sistemin performansı sinyal rotasındaki en kötü cihazın çözünürlülüğü ile sınırlıdır.Mükemmel hoparlörleriniz, harika bir pikabınız olabilir ancak sinyal zincirinizdeki düşük kaliteli bir pre amfi sayesinde bu cihazların hepsinin yararı çöpe gidecektir.Parçalar arasında kalite eşleşmesi yapmak harcadığınız paradan en iyi sesi almak için zorunludur.Düşük kaliteli ve kötü sese sahip bir cihaz varken zincirin son halkasının yüksek kaliteli hoparlör olması,düşük kaliteli hoparlörler olmasından daha kötüdür.Yüksek çözünürlülüğe sahip hoparlörler sinyal akışındaki kötü kaliteli cihazın hatalarını hemen ortaya çıkarır. Bu durum eviniz de çok büyük bir pencere olmasına benzer, eğer manzaranız güzel bir sahil şeridine bakıyorsa pencerenizin mümkün olduğu kadar temiz ve transparan olmasını istersiniz.Ancak pencereniz bir çöplüğe bakıyorsa pencerenizin bu manzarayı örtmesini istersiniz.


30 Bin $ değerinde elektronik ile çalınan kötü hoparlörleri de , düşük bütçeli entegre amfilerle çalınan 9 Bin $ lık hoparlörleri de dinledim. Söyleyebilirim ki elektronikler ve kaynak cihazlar en az hoparlörler kadar hatta daha bile fazla önemlidir.Her ne kadar hoparlörler genel sesi etkilese de,  Cd Player pikap gibi kaynak cihazlar ve pre power amfi gibi elektronikler müzikal bir High End  bir sistemini  keşfetmek için zaruridir.


Aşağıdaki örnek ile 6 Bin $ lık bütçe ile oluşturacağım hayali sistem için parçalar bir araya getirdim.

İşte her ürünün ne kadara mal olduğu,

Pre amfi – 1000 $
Power amfi – 1.200$
Digital Kaynak – 1.300 $
Hoparlörler – 2000 $
Interconnect ve kablolar – 500$

Toplam 6000$ , gördüğünüz gibi hoparlörler bütçenin Üçte birini, digital kaynak yüzde yirmi ikisini,pre amfi yüzde onyedisini ve power amfi’de yüzde yirmisini oluşturuyor.Bütçenin kalan yüzde sekizi de ınterconnect ve kablolar için harcanmış. Bu yüzdeler elbette kanun gibi uyulması gerekli olan rakamlar değil ancak bütçenizi ayırırken iyi bir başlangıç noktası.

Bu bütçeye bir başka yaklaşımda , 500$ lık ucuz bir Cd Player alıp kalan 800$’ı da daha iyi bir hoparlör almak için kullanabilirsiniz.Daha sonra finansal olarak müsait olduğunuzda sisteme digital prosesör ekleyebilir ve bunu Cd Player’ın digital çıkışına bağlayabilirsiniz.Bu süre içinde hem müzik dinleyebilecek hem de uzun vadede daha iyi ses veren bir sisteme sahip olacaksınız.

Bütçenin %33’ünün ayrıldığı hoparlör konusunda çok esnek davranabilir. 2000$ hoparlör performansı konusunda önemli bir eşik noktasıdır.  2000$’dan daha pahalı olan  hoparlörler çoğunlukla fiyatla orantılı olmayan biçimde 2000$’ın altındaki hoparlörlerden çok daha iyi performansa sahiptir. Bu sebeple bütçenizin bir kısmını 2000$’da ki bu eşik noktasını aşmak için kullanabilirsiniz.

Şimdide 2000$ limitli bir bütçe ile hazırlanmış bir örnek görelim.

Amfi – 750$
Digital Kaynak – 400$
Hoparlör – 750$
Interconnect ve Kablolar – 100$

Toplam – 2000$ .
Bu sistemde birbirinden ayrı pre amfi ve power amfi yerine integre amfi, Cd transport ve digital prosesör yerine tek bir Cd player kullanılmış. Bir önceki örnekte olduğu gibi birbiriyle eşleşecek denenmiş cihazları tercih ettim.

Şaşılacak biçimdeki yüzdeler ilk örnekteki yüzdelere  yakın oldu.Hoparlörler bütçenin %37’sini Digital Kaynak %20’sini, amfiler %37’sini, kablo ve ınterconnectler %8’ini oluşturdu.

Bu fiyat seviyesinde mükemmel ses veren sistemler dinledim.Dikkatli ve titiz biçimde seçimler yapılırsa 2000$’lık bir sistem yüksek kalite müzik üretiminin ne olduğunun özünü size hissettirecektir. 850$’lık bir sistemin bile müzikal ve keyifli olduğu örnekleri dinledim. Asıl nokta Hi-Fi için ne kadar harcadığınız değil ancak bütçeniz dahilinde tatmin edici bir sistem oluşturmak için cihazları ne kadar dikkatli seçeceğinizdir.

Ayrıca AC güç conditioner ve aksesuarları için de bütçenizin bir kısmını ayırmanız gerekecektir. Bana kalırsa sistemi satın alırken AC conditioner ve aksesuarlarını aynı zamanda almanıza gerek yok. Sistemi alın, eve getirip kurun, optimize edin, daha sonra AC conditioner ve aksesuarları tecrübelerinize göre ekleyin. Sebebine gelince, AC conditioner’lar sisteminizde her zaman iyileştirme yapmazlar. Hatta sesi azaltıp, kötüleştirebilirler. AC conditioner’ları etkileyen pek çok değişken vardır. Conditioner’a bağlı cihazların adedi, sizin duvarınızdaki AC conditioning’in durumu gibi değişkenlerden dolayı, Ac conditioner’i almadan önce test etmeniz daha doğru bir seçim olacaktır.              
AC hattı conditioner’ı sisteminize daha sonradan eklemeniz için bir başka iyi sebepte AC conditioner bağlamadan sisteminizin sesine alışacağınız için Ac conditioner bağlandıktan sonra efektif olup olmadığını daha iyi anlayacak olmanızdır.Unutmayın ki bir cihazın eklenmesiyle seste oluşacak değişiklik her zaman iyi yönde olmaz.

Aynı mantık koni,ayak ve titreşim azaltıcı gibi aksesuarlar içinde geçerlidir.Varlıklarının efektifliğini veya yokluklarının eksikliğini ancak sisteminizi çok iyi tanıdıktan sonra anlayabilirsiniz.Bütçenizin birkaç yüz dolarlık bir kısmını aksesuarlar için ayırın. Eğer bir farklılık yaratamayacaklarsa CD’ler veya plaklar için harcayacağınız birkaç yüz dolarınız daha olmuş olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder