22 Haziran 2013 Cumartesi

Lüks Cihazlar Parasal Değerleri



High End Audio cihazları faydalı görünüşlü kutulardan altın kaplama savurgan görünüşlü masraftan kaçınılmamış örneklere kadar çok çeşitlilik gösterir. Ürünlerin kasaı her zaman içindeki elektroniğin kalitesini değil üreticinin ürün felsefesini de yansıtır. Bazı firmalar ucuz şase’lerin içine mükemmel elektronik yerleştirerek en düşük paraya en iyi sesi sunmayı hedeflerler.


Lüks cihaz üreticileri aynı kalite seviyesindeki elektroniği çok gösterişli bir şasenin içine 1 inç kalınlığında bir ön panel, lake kaplama gravürler, pahalı metal işleri kullanarak ama alelade terminal girişleri ve giriş uçları ile üretebilirler.


Çok yüksek fiyatlı ürünler satan bir elektronik üreticisi bana eğer ucuz şase kullanıyor olsa ürünlerini yarı fiyata satabileceğini söylemişti. Ancak yine de tasarım seviyesi ve elektroniğin yapım kalitesinin mükemmel bir şaseden daha azını hak etmediğini de düşünmeden edemiyordu. Bazı tüketiciler zarif görüntüyü ve lüks hissiyatı tercih ederken diğerleri daha az paraya en iyi müziği vermeyi tercih ediyorlar.


Bazı müzik aşıklarına göre görüntü ve zarif bir kasa müzik kalitesinin ardından geliyor, ses iyi olduğu sürece cihazın nasıl göründüğü ile ilgilenmiyorlar. Ancak kimi audiofiller muhteşem kozmetik, yüksek yapım kalitesi ve aynı ürünün zarafet ve lüks saçmasına neden olan ayrıntılara para ödemeye gönüllü oluyorlar.

High End cihazı seçerken kendi ihtiyaçlarınız ve üreticinin ürün felsefesini birleştirmeye gayret edin. Bu sayede, umurunuzda olmayacak kalın şaselere para ödememiş veya tam tersi evinizin genel dekorunu mahvedecek bir cihazı almamış olursunuz.


Bir diğer durum ise sıradan hatta zayıf kaliteli bir elektroniğin gösterişli, dikkat çeken dış görünüşe sahip olarak satılmasıdır.


Bu tarz ürünlerin pazarı müzikal sofistikasyonu daha az, görüntü ve/veya firmanın marka statüsüne bakan müşteri kitlesidir. Bu tarz butik markalar High End olarak değerlendirilemez. Buna bağlı bir diğer konu da kullanım kolaylığı/değer karşılaştırmasıdır.Bazı ürünlere ses kalitesini iyileştirmeden, ürünün fiyatını arttıran kullanım özellikleri eklenir. Preamfi için uzaktan kumanda buna iyi bir örnektir. Uzaktan kumanda fonksiyonu – doğru uygulandığı taktirde, preamfinin maliyetini ikiye katlar ancak ses kalitesinde iyileştirme yapmaz. Cihaz seçerken ses kalitesi, kullanım özellikleri ve fiyat konuları arasındaki bağlantıyı da göz önünde bulundurun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder